Extra Teamlid genomineerd voor Computable Awards 2019

'We verwachten dat dit project een goede toekomst kan hebben in andere steden en/of gemeenten.'

7 augustus 2019

Extra Teamlid is genomineerd voor de Computable Awards 2019! Extra Teamlid is een digitale tool met een fysiek spelbord die wij samen met jeugdhulp organisatie Garage2020 en Gemeente Amsterdam hebben ontwikkeld. Deze tools worden ingezet in de jeugdhulpverlening om uithuisplaatsing van jongeren te voorkomen. 

Juryrapport

Stemmen is inmiddels niet meer mogelijk,  en ook de awardceremonie is geweest. Helaas hebben we geen Computable Award gewonnen. Maar we zijn best trots dat deze case opgepikt is als overheidsproject in de ICT.

De jury deelde mooie woorden over Extra Teamlid:

"De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid is van mening dat juist de combinatie van een spelelement (bordspel) en techniek (mobiel device) ervoor heeft gezorgd dat de data-analyse op een simpele en effectieve wijze wordt gebruikt. Dit zorgt voor een geringe projectcomplexiteit en brengt weinig risico’s met zich mee. Ook het feit dat de ontwerpers (Garage2020 en Greenberry) vooral de mening van de hulpverleners zelf hebben gebruikt als de basis waaraan een dergelijk hulpmiddel aan moest voldoen, is door de jury als positief ervaren en bewijst hiermee direct de toegevoegde waarde.

De originaliteit om een concreet probleem op een ‘back-to-basics’ manier aan te vliegen en vooral het ‘simpele’ bordspelelement (‘simpele’ in de positieve zin van het woord) hebben ertoe bijgedragen dat de jury van mening is dat dit ict-project tot de vijf beste inzendingen van 2019 behoort. De jury verwacht dan ook dat dit project een goede toekomst kan hebben in andere steden en/of gemeenten."

Extra Teamlid voor de jeugdhulp

Uithuisplaatsing van een kind is een traumatische gebeurtenis. Hulpverleners in de jeugdzorg doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Toch werden er in 2017 per 10.000 kinderen 121 kinderen uit huis geplaatst (tegenover bijvoorbeeld 52 per 10.000 kinderen in Engeland). 

In dit project is een prototype ontwikkeld om de lastige besluitvorming die bij jeugdhulp komt kijken te ondersteunen: ‘Het extra teamlid’. Het extra teamlid is digitale tool en een spelbord ter ondersteuning van het casuïstiek overleg in de jeugdhulp.