Een online route die inzet van zorgtechnologie in de gehandicaptenzorg makkelijker maakt

Klant
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport

Technologie kan bijdragen aan meer zelfstandigheid en eigen regie voor mensen met een beperking. Maar bij het implementeren van nieuwe zorgtechnologie komt ontzettend veel kijken. En het vraagt om een forse tijdsinvestering. Om het implementatietraject voor project- en innovatiemanagers efficiënter, persoonlijker én leuker te maken, werken we aan de interactieve InnovatieRoute.

Hoe kunnen we de huidige InnovatieRoute interactiever en gebruiksvriendelijker maken?

Dit is een animatie van het logo dat we ontwierpen voor de InnovatieRoute

We beginnen in 2018

Als onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werd in dit jaar de Innovatie-impuls 1 geïntroduceerd. Een programma waarmee VWS de gehandicaptenzorg beter wilde voorbereiden op de toekomst. Academy het Dorp en Vilans gingen aan de slag met het ondersteunen van tientallen gehandicaptenzorgorganisaties  en verzamelden samen met hen tips, processen, hulpmiddelen en verhalen van mensen die zich bezighouden met het implementeren van zorgtechnologie. Al deze input werd verzameld en op de website Kennisplein Gehandicaptenzorg geplaatst in de vorm van de Innovatie-route. Een route die je stapsgewijs meeneemt door het implementatieproces.

Fast Forward naar 2023..

Het jaar waarin Innovatie-impuls 2 geïntroduceerd wordt met als doel de inzet van zorgtechnologie vanzelfsprekend te maken in de gehandicaptenzorg. De eerste route lag er, maar nu moet iedereen hem nog gaan gebruiken. Vilans en Academy het Dorp blijven zorgorganisaties ondersteunen bij het implementeren en opschalen, met daarbij de Innovatie-route als basis. Ook gaan zij on tour met de route die er ligt en wij komen aan boord om de huidige route interactiever en gebruiksvriendelijker te maken. We begonnen het Design Thinking Proces door ons onder te dompelen in de wereld van de gehandicaptenzorg en zorgtechnologieën.

Robots & VR-brillen

Om te weten te komen wat werkt, of juist niet en waar behoefte aan is, hielden we sessies met implementatie-adviseurs en experts. Ook gingen we in gesprek met projectleiders van zorgorganisaties en lieten we ze de eerste ontwerpen zien. Het Greenberry VWS-team pakte de Greenwheels naar Arnhem en kreeg hier een rondleiding bij SIZA en Academy het Dorp. Het was waardevol om zorgmedewerkers te spreken, hun visie op zorgtechnologie te horen én een aantal technologieën in de praktijk te zien.

Work(shop)-it!

Met een berg informatie en ervaringen ontstonden in een creatieve workshop twee conceptrichtingen. Het eerste concept was de Routekaart; een modulair instrument dat je op jouw manier kunt gebruiken en waarmee je altijd overzicht hebt. En als tweede de routeplanner; een planner die helpt bij het uitstippelen van jouw pad naar geïmplementeerde zorgtechnologie. Deze planner geeft je tips, hulp en adviezen tijdens je route. We maakten design en UX-schetsen van de twee conceptrichtingen en hebben die vervolgens bij de doelgroep getoetst. Hieruit bleek dat er een voorkeur was voor concept 1, maar dat ook het tweede concept elementen had die als waardevol worden ervaren. Je raadt het al: het uiteindelijke concept werd een combinatie van allebei de richtingen.

InnovatieRoute als merk

We creëerden niet alleen een platform, maar bouwden een heel merk rondom de InnovatieRoute. Een sterk merk met een goed logo, duidelijke huisstijl en tone of voice maakt het namelijk makkelijker de InnovatieRoute straks bij de doelgroep onder de aandacht te brengen. Er is gekozen voor een eenvoudig, maar uniek logo. Een logo dat de verbinding tussen alle doelen van de InnovatieRoute met een verloop tussen de kleuren visualiseert.  Voor het platform zijn twee verschillende fonts geselecteerd. Inclusive Sans wordt gebruikt voor de lopende tekst. Dit font is speciaal ontwikkeld om extra toegankelijk en leesbaar te zijn. Iets dat nauw aansluit bij de ambitie van dit platform. Zo streven we naar de WCAG 2.2 AA-richtlijnen voor digitale toegankelijkheid.

Tijd voor interactie

Om de InnovatieRoute persoonlijker te maken, krijgt de gebruiker als de nieuwe route straks live is,  aan het begin van de route een optionele vragenlijst. Deze korte vragenlijst  helpt de projectleider inzicht te geven in welke doelen en onderdelen van de InnovatieRoute het meest relevant zijn voor diens implementatie of opschaling. Daar komt vervolgens een persoonlijke route uit. Dit wil zeggen dat sommige onderdelen extra onder de aandacht worden gebracht. Ook kun je een account aanmaken en taken opslaan op je takenlijst. Dit draagt bij aan meer overzicht tijdens het implementatieproces. 

Content met een doel

Naast de features speelt content op het platform natuurlijk een belangrijke rol. We hebben met gedragslenzen onderzoek gedaan naar waar het verschil zit tussen huidig gedrag van de doelgroep en gewenst gedrag. Hierna hebben we contentformats gemaakt die bijdragen aan het stimuleren van gewenst gedrag. Een voorbeeld hiervan zijn de ervaringsverhalen: korte video’s waarin drie projectleiders vertellen hoe ze een onderdeel aangepakt hebben. Door verschillende perspectieven te bieden, zien gebruikers dat er verschillende manieren zijn om tot de implementatie of opschaling van technologie te komen. Ook werkt het motiverend omdat we hiermee gebruikers laten zien wat het hele proces heeft opgeleverd. Naast de ervaringsvideo's komen er ook voorbeelden, artikelen en templates.

En nu?

Eind oktober ging een Greenberry delegatie naar Den Haag om op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de eindpresentatie van de InnovatieRoute te geven. Hiermee werd de verkenning afgerond. Op dit moment zijn we druk bezig met het bouwen van het platform. De ervaringsvideo’s worden geproduceerd, flows uitgewerkt, teksten geschreven, karakters getekend, en componenten gebouwd. Dit gebeurt allemaal in nauwe samenwerking met VWS, Vilans en Academy Het Dorp. Daarnaast blijven we ook gedurende de realisatiefase continu testen bij de doelgroep en verbeteringen doorvoeren. In augustus krijgt een aantal projectleiders toegang tot de pilot. Later dit jaar is de InnovatieRoute voor iedereen beschikbaar, zodat projectleiders in de gehandicaptenzorg in de toekomst efficiënter, leuker en makkelijker zorgtechnologieën kunnen implementeren en opschalen.

Ook ontwerpend onderzoek inzetten om jouw doelgroep te helpen?

Neem contact op met Sebastiaan

Bel of mail met Sebastiaan.

Sebastiaan
Strategy Director

design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief