Vandaag gezellig een vuurtje stoken?

Klant
Gemeente Nijmegen & Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Wanneer de dagen kouder en korter worden, steken we graag de open haard aan. Maar de rook die vrijkomt is ongezond. Een kilo gestookt hout stoot namelijk evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit Groningen - Maastricht. En door deze fijnstof hebben we steeds vaker gezondheidsklachten.

Hoe kunnen we de luchtkwaliteit in Nederland verbeteren?

Stop met stoken

Al meer dan 100 jaar zet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Dit doen ze door onder andere de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Daarom willen ze meer mensen op de hoogte brengen van de risico’s van houtstook en wanneer het vuur beter uit kan blijven.

De meeste mensen weten niet hoe slecht houtstoken kan zijn. Voor henzelf en de omgeving.

Weet wanneer het vuur beter uit kan blijven

Op sommige dagen is de luchtkwaliteit in Nederland slechter dan andere. Dit heeft te maken met het weer. Als er bijvoorbeeld weinig wind staat, heeft rook niet de kans weg te waaien. Het RIVM geeft een stookalert af op basis van de weersverwachtingen en de luchtkwaliteit.

Het stookalert vormt de basis van de Stookwijzer die wij hebben ontwikkeld. Een eenvoudige en vriendelijke tool die je op basis van jouw locatie vertelt of het oké is om hout te stoken of dat je dit beter niet kunt doen.

Toegankelijk in beeld en woord

De Stookwijzer informeert je over iets dat je misschien liever niet wilt horen. Om mensen toch te overtuigen van het belang, vind je veel feiten in de Stookwijzer en gebruiken we elementen die aanvoelen als een infographic. Om ‘het goede doen’ makkelijk te maken, kozen we voor een bondige site met een eenvoudige uitstraling. De focus ligt op de informatie, er is weinig dat je afleidt. In copy houden we het uitnodigend en positief. We praten niet over ‘stoppen’ met hout stoken, maar nudgen gebruikers liever met woorden als ‘wanneer het vuur beter uit kan blijven’.

Ga je tóch stoken?

De Stookwijzer geeft je ook slimme tips voor het stoken van hout, zoals dat je bijvoorbeeld beter alleen droog en onbehandeld hout kunt stoken. Daarnaast lees je er meer over het soort vuurtje wat je gaat stoken. Wist je bijvoorbeeld dat een pelletkachel beter is dan een houtkachel en dat de klassieke open haard de meest vervuilende en minst efficiënte manier van verwarmen is?

Meer dan 50.000 blije buren!

We hebben de stookwijzer recent doorontwikkeld omdat hij in de winter veel wordt gebruikt Zo’n 50.000 Nederlanders bekijken de stookwijzer voordat ze hout gaan stoken!

design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief